Sound Design

Het belang van sound design

Niet alleen muziek is de onderbuik van een mediaproductie. Geluid eigenlijk net zo goed, maar subtieler. En sounddesign speelt een essentiele rol. Zet een wijnboer met een zender om in een wijnveld, en hij is prima verstaanbaar. Maar het geritsel van de wijnranken. De krekels die het 10 graden warmer laten voelen. En het landelijke van de vogels in de bomen verderop, dat geeft je het gevoel dat je samen in het veld staat. Wil je horen hoe het klinkt? Kijk eens naar een aflevering van Gorts Wijnkwartier‎.

Een ander mooi voorbeeld is de rol van het sounddesign in de series In de Voetsporen van D-Day en In de Voetsporen van de Bevrijding. Al het archiefmateriaal uit de tweede Wereldoorlog is waar nodig, opnieuw voorzien van geluid. Soms puur vanuit het perspectief hoe dat klonk, met originele opnames uit die tijd. Soms vanuit de belevingswereld van een veteraan die zijn verhaal vertelt. 

Met sound design verhoog je de beleving. Kruipt een spannende scene onder de huid. Voel je de wind in je nek bij een strandscène. Voelt het écht.